Izvor:Beta

Zaev se u utorak povlači sa čela stranke

Premijer Sjeverne Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev najavio je da će u utorak ozvaničiti povlačenje sa čela najveće partije vladajuće koalicije, na kojem je od 2013. godine.

Zaev je to najavio nakon sastanka sa predsjednikom manje opozicione albanske partije Alternative Afrimom Gašijem, na kojem su razovarali o mogućem ulasku te stranke parlamentarnu većinu, ali nikakav dogovor niije postignut.

Lider SDSM je rekao da će zatražiti od organa i tijela te partije da sazovu Izvršni i Centralni odbor za utorak da može da se konstatuje njegova ostavka na mjesto predsjednika partije i da odmah počne postupak za izbor novog predsjednika SDSM.

Zaev je rekao da bi novi predsjednik SDSM trebalo da bude i budući mandatar za sastav vlade Sjeverne Makedonije i istakao da ostaje pri javnoj objavi da će ostavku na mjesto premijera deponovati čim bude osigurana parlamentarna većina.

„Riječ je riječ i radovaću se da ovako nešto dočekam i od drugih političara. Ako se uspje u predstojećem periodu, a vjerujem da može, da SDSM ima izabranog predsjednika, koji bi trebalo da bude budući mandatar, odnosno da predloži vladu. Kad imate novog mandatara, treba da imate i novu vladu, a ne rekonstruisanu“, rekao je Zaev.

Prema njegovim riječima, ako se postupa po Ustavu, u slučaju da sada ozvaniči ostavku na mjesto premijera, do 14. decembra ne može da se stigne da se izabere novi mandatar i nova vlada, pa je logično da SDSM iskoristi ovaj period da izabere svog predsjednika.

Lideri SDSM i Alternative, Zaev i Gaši, su nakon današnjeg prvog sastanka najavili da će razgovori o eventualnoj saradnji dvije stranke biti nastavljeni, a Gaši je rekao da očekuje da nasljednik Zaeva u stranci produži razgovore, kao i da je za njega prihvatljiv nov mandatar i kompletno nova vlada.

Zaev je 31. oktobra objavio da podnosi ostavke na obje funkcije zbog poraza na lokalnim izborima, ali su organi njegove partije 9. novembra odlučili da odloži podnošenje ostavki na obje funkcije na neodređeno vrijeme da bi se stabilizovala partija, zemlja nastavila evropski put i da ne bude propuštena mogućnost da u decembru započnu pregovori sa EU.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Skupovi protesta i podrške zbog Bećkovića u pozorištu

Bećković, kojem je do prošle godine bio zabranjen ulazak u Crnu Goru, će večeras besjediti zajedno sa predsjednikom...

Skupština Crne Gore u plavom: Sjećanje na žrtve Holokausta

"Na ovaj način, crnogorski parlament se priključio kampanji koju je, povodom ovog važnog datuma, pokrenuo Svjetski jevrejski...

I Muk napustio Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije

“Razrješava se član Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na vidokom nivou Stevo Muk, zbog podnošenja ostavke”,...

YIHR: Veličaju se zločinci, a murala Srđana Aleksića nema

Prije 29 godina na današnji dan, Srđan Aleksić je od Vojske Republike Srpske branio svog prijatelja, Alena...

Sijarić razriješen, Joksimović v.d. direktorica Zavoda za školstvo

Rješenja o razrješenju Sijarića i imenovanju Joksimović objavljena su danas u Službenom listu Crne Gore.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare