Izvor:Beta

Zbog suše Italija proglasila vanredno stanje

Italija je proglasila vanredno stanje u pet oblasti na sjeveru zemlje i namenila fond od 36,5 miliona eura zbog posljedica suše koja nedjeljama pogađa dolinu rijeke Po.

Savjet ministara sinoć je odobrio uvođenje vanrednog stanja u Emiliji Romanji, Furlaniji Julijskoj Krajini, Lombardiji, Venetu i Pijemontu do 31. decembra, objavila je vlada u saopštenju.

Italijansko poluostrvo pogođeno je neuobičajeno ranim toplotnim talasom uz nedostatak padavina, posebno u poljoprivrednoj ravnici rijeke Po, koja bileži najtežu sušu u posljednjih 70 godina.

Vanredno stanje omogućuje novčana sredstva za sprovođenje potrebnih hitnih intervencija, da se garantuje javna bezbjednost, nadoknada štete i da se obezbijede normalni uslovi života stanovnika.

Prema najvećem poljoprivrednom sindikatu u zemlji Koldiretiju, suša prijeti da ugrozi 30 odsto nacionalne poljoprivrdne proizvodnje i čak polovinu planiranih prihoda u dolini rijeke Po.

Jezera Mađore i Garda imaju nivoe vode niže od normalnih za ovaj period godine, dok je južnije nivo rijeke Tibar koja prolazi kroz Rim takođe opao.

Reka Po predstavlja najveći rezervoar vode za Italiju, a njen veliki dio koriste poljoprivrednici.

Posljednjih dana više opština objavilo je restriktivne mjere.

Verona, grad od 250.000 stanovnika je uvela ograničenja za pijuću vodu dok je Milano odlučio da zatvori dekorativne fontane.

Kao još jedna posljedica suše proizvodnja struje je znatno pala, a pogoni hidroelektrana koji se nalaze uglavnom u planinama na sjeveru Italije proizvode gotovo 20 odsto električne energije te zemlje.

Do ove objave je došlo dan poslije stradanja najmanje sedam ljudi u urušavanju glečera u italijanskim Alpima što je, po ocjeni premijera Marija Dragija, bez sumnje vezano za klimatsko zagrijavanje.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Abazović: Niko u Crnoj Gori ne treba da nosi...

Abazović je istakao da, po njegovom sudu, niko u Crnoj Gori ne treba da nosi oružje, naglašavajući...

Đurović domaćin večere za članove Stalnog odbora Parlamentarne skupštine...

“Ovaj događaj predstavlja prvu parlamentarnu aktivnost u okviru predsjedavanja Crne Gore ovom regionalnom inicijativom, te su na...

Uprava za igre na sreću postaje samostalni organ

Iz Vlade su ocijenili da će to dovesti do unapređenja rada i rezultata institucijalnog okvira u toj...

Kosovska policija ušla u sjeverni dio Mitrovice

Cilj dolaska ovih jedinica je isključivo „zaštita etnički mješovitih djelova grada, a nakon više pritužbi Albanaca sa...

Plantažama milion i po iz tekuće budžetske rezerve

U Informaciji se navodi da je nevrijeme koje je 23. juna 2022. pogodilo Glavni grad i opštinu...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare