Evo šta možete očekivati ako budete jeli banane svaki dan

Banane su poznate kao izuzetno zdrava opcija za užinu koja je prepuna vitamina i hranljivih materija. Ali, da li ste se ikada zapitali šta bi se desilo sa vašim organizmom ako biste svakodnevno konzumirali ovo voće?

Imajući u vidu relevantne studije, ova navika može imati neke iznenađujuće prednosti, od poboljšanja vaše kože pa do pomoći kod gubljenja viška kilograma. Naravno, važno je zapamtiti da ne treba pretjerivati u ovom voću. Stručnjaci savjetuju da ne jedete više od tri banane dnevno.

Ako ste ljubitelj ovog voća, otkrijte u narednim redovima koje su zdravstvene koristi od svakodnevnog konzumiranja banana.

Gubitak kilograma

Jedan efekat redovnog konzumiranja banana može da bude i mršavljenje. Razlog ovog efekta treba tražiti u činjenici da su banane bogate proteinima i vlaknima, zbog kojih se osjećate sitim nakon što ih pojedete, pa ne posežete za drugim, mnogo nezdravijim užinama.

Kvalitetniji san

Triptofan, aminokiselina od koje možete da se osjećate pospano, nalazi se u bananama, zbog čega će vas uživanje u ovom voću prije odlaska u krevet učiniti spremnijim da utonete u san. Pored triptofana, banane takođe sadrže magnezijum i kalijum, za koje je otkriveno da opuštaju mišiće, što vam takođe može pomoći da lakše zaspite.

Zdravija crijeva

Nezdrava crijeva mogu dovesti do različitih zdravstvenih problema u cijelom tijelu, tako da bi rad na poboljšanju vašeg mikrobioma trebalo da bude vaš glavni prioritet. Konzumiranje banana može biti odličan način da svoja crijeva učinite zdravijim. Studija iz 2017. otkrila je da banane sadrže otporni skrob, koji može povećati proizvodnju esencijalnih masnih kiselina, neophodnih za zdravlje crijeva.

Rast energije

Svakodnevno konzumiranje banana ne samo da će vas spriječiti da se osjećate umorno, već će vam poboljšati i kondiciju. Studija u prestižnom naučnom žurnalu PLOS One iz 2012. otkrila je direktnu korelaciju između unosa banana i povećanog nivoa energije kod biciklista.

Imaćete bolje pamćenje

Da li ste znali da konzumiranje banana može poboljšati vaše pamćenje? Prema navodima na BiBiSiju, vitamini B daju bananama moć da bolje podrže funkcionisanje pamćenja, kao i ostale moždane funkcije. Istraživanja su takođe otkrila da studenti koji jedu banane često imaju bolje rezultate na ispitima od onih koji se uzdržavaju od ovog voća, a neki čak i uče efikasnije.

Koža će vam biti zdravija i ljepša

Ako neprestano tražite nove načine da poboljšate zdravlje vaše kože, bilo bi dobro da banane učinite dijelom svoje dijete. U njima se nalazi mnogo vitamina i minerala, uključujući i mangan, koji je odgovoran za povećanje nivoa kolagena u tijelu. Prema dermatolozima, adekvatan nivo kolagena može dovesti do bolje regeneracije kože, a samim tim i zdravije kože.

Poboljšaće se zdravlje vašeg srca

Glavna funkcija kalijuma u tijelu je da reguliše rad mišića, a najvažniji mišić u cijelom tijelu je vaše srce. S obzirom da većina ljudi ne unosi dovoljno kalijuma kroz ishrani, svakodnevno konzumiranje banana može biti od suštinskog značaja za regulisanje krvnog pritiska i drugih aspekata zdravlja srca. Jedna studija je otkrila da ishrana bogata kalijumom, posebno ona koja uključuje banane, može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 27%.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

UN: Gušenje građanskih i političkih prava u okupiranim djelovima...

Od svog posljednjeg izvještaja u julu, posmatrači UN prijavili su dramatičnu eskalaciju rata u Ukrajini. Novi izvještaj...

Otvorena klinika Džihana Abazovića i partnerke Ane Brnabić

Ceremoniji otvaranja prisustvovao je veliki broj zvanica. Ova opšta bolnica se prostire na više od 3500 kvm.

Zelenski: Oslobodili smo desetine gradova na jugu i istoku...

"Ukrajinska vojska napreduje na prilično brz i moćan način na jugu zemlje u kontekstu trenutne odbrambene operacije",...

Dvojica državljana Crne Gore optuženi zbog šverca 5,4 tona...

U saopštenju objavljenom na sajtu tužilaštva pomenute države, napominju da su zatražili i zadržavanje mjera pritvora koje...

Berbok odgovara Poljskoj: Pitanje reparacija zbog Drugog svjetskog rata...

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim poljskim kolegom Zbignjevom Rauom, Berbok je, međutim, rekla da...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare