Evropska komisija zabranila šljokice i sjajila za sijenke za oči

Šljokice u kozmetici i razna sjajila trebali bi otići u istoriju nakon odluke Evropske komisije kojom se ograničava primjena mikroplastike koja se namjerno dodaje u proizvode, zbog čega trgovci kozmetikom pripremaju akcijske prodaje takvih proizvoda, prenosi ''Lifestyle.ba''.

Uredba REACH

EK je 25. septembra donijela mjeru kojom se u skladu sa zakonodavstvom EU o hemikalijama (Uredba REACH) ograničava mikroplastika koja se namjerno dodaje proizvodima. Ta se mjera ne odnosi samo na kozmetičku industriju, nego ima i šire značenje.

Ipak, u idućih 20-ak dana novo će pravilo biti najuočljivije upravo u trgovini kozmetikom. Kako je rekla Veronika Terzić iz koprivničke trgovine Pegot, specijalizirane za art, hobby i frizerski asortiman, oni su već počeli pripreme za akcijsku prodaju pojedinih kozmetičkih proizvoda koji sadrže mikroplastiku.

”Upravo smo primili mail od poznatog proizvođača asortimana za nokte da se s tržišta do 16. oktobra povlače svi proizvodi koji u sebi sadrže mikroplastiku”

Dugačak popis

Popis proizvoda je zaista dugačak jer nisu u pitanju samo lakovi za nokte koji sadrže šljokice nego i razni drugi dijelovi asortimana, npr. pigmenti i folije koji daju poseban sjajni izgled manikiru, a trenutno su vrlo popularni na tržištu – rekla je Terzić.

Novim mjerama želi se spriječiti ispuštanje oko pola miliona tona mikroplastike u okolinu. Zabranit će se prodaja same mikroplastike te proizvoda kojima je namjerno dodana te se iz njih ispušta pri upotrebi. 

Za opravdane slučajeve primjenjuju se odstupanja i prelazna razdoblja, kako bi se subjekti na koje se nova pravila odnose mogli prilagoditi, prenosi “Lifestyle.ba“.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare