Izvor:Danas

Otkriven moguć razlog Brus Lijeve smrti: Istraživači spekulišu da je on pretjerao u ovoj stvari

Brus Li je bio najpoznatiji glumac u filmovima o borilačkim vještinama, koji je tragično preminuo kada je imao samo 32 godine 1973.

Obdukcija je otkrila da je umro od cerebralnog edema, ili otoka mozga, za koji se smatra da je izazvana neželjenom reakcijom na uzimanje lijeka protiv bolova.

Tokom godina, ljudi su spekulisali o drugim uzrocima njegove smrti, kao što su toplotni udar ili atentat od strane kineskih gangstera. Međutim, jedno novo istraživanje sugeriše da je Li možda umro od konzumiranja previše vode.

Prema istraživačima, Lijev otok je vjerovatno izazvan hiponatremijom. U njihovom članku u žurnalu The Clinical Kidney Journal stoji: „Mi smatramo da je nesposobnost njegovih bubrega da izluče višak vode razlog smrti Brusa Lija.”

U radu dalje piše: „Činjenica da su drugi komentarisali da je on dosta pio vode iako je to jedna uobičajena aktivnost koju uglavnom ni ne primjećujemo kod drugih osoba govori nam da je količina vode koju je unio u organizam zaista bila primjetno veća na dan kada je umro nego inače.”

Lijeva žena je napomenula da se on u jednom periodu bio na dijeti koja se bazira na obrocima sa sa dosta tečnosti, pa je tada uglavnom konzumirao sokove od šargarepe i jabuke. Takođe je poznato da je pušio kanabis na dan kada je umro, što obično pojačava žeđ.

Istraživači su iznijeli svoju hipotezu na osnovu ovih činjenica: „Mi pretpostavljamo da je Brus Li umro od specifičnog oblika disfunkcije bubrega: nemogućnosti da se izluči dovoljno vode za održavanje homeostaze vode. Ovo može dovesti do hiponatremije, cerebralnog edema i smrti u roku od nekoliko sati ako višak unosa vode nije usklađen sa izlučivanjem vode u urinu, što se uklapa sa vremenom Lijeve smrti. Činjenica da se ljudsko telo sastoji od 60% vode ne štiti nas od potencijalno smrtonosnih posljedica pijenja vode brže nego što naši bubrezi mogu da izluče višak ove tečnosti.”

„Li je poznat po citatu ‘Budi kao voda’, ali izgleda, nažalost, da ga je višak vode na kraju i ubio”, napisali su istraživači na kraju svog rada.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sekulić: Skidanjem imuniteta namjeravaju da me ponize i isprljaju...

Ona kaže da ju je vijest o zahtjevu za ukidanje poslaničkog imuniteta od strane SDT-a zatekla na...

Zirojević: Radujemo se što će ova gomila gluposti dobiti...

" Nego, šta ćete kad, kao i sve vaše laži i namještaljke, i ova doživi totalni fijasko?...

Konzumiranje ove zdrave grickalice smanjuje apetit i ubrzava gubitak...

Istraživači su otkrili da konzumiranje od 30 do 50 grama orašastih plodova bogatih hranljivim materijama pomaže u...

Tuča u parlamentu Turske, poslanik opozicije u bolnici zbog...

Tuča je izbila tokom rasprave o državnom budžetu za 2023. godinu. „Njegovo stanje se...

Bošković: Glasaću da mi se skine imunitet, ponosan sam...

On je poručio da će u Skupštini glasati da mu se skine imunitet. “U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare