Izvor:N1

Šta se dešava kada legnete odmah poslije jela

Nema ništa ljepše od dremke poslije ručka, zar ne? Sa druge strane, mnogi ljekari savjetuju da to nikako ne treba da činimo, jer se to može negativno odraziti na zdravlje.

Kako objašnjava jedan gastroenterolog, postoji mogućnost da se hrana koju ste upravo konzumirali vrati nazad u grlo (zajedno sa malo želudačne kisjeline). 

Ako se to dogodi,  mogu se pojaviti simptomi gorušice, možete osjetiti peckanje u grudima i grlu, imati kisjeli ukus u ustima, a može se javiti i povraćanje.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Applied Phychology, Nutrition, and Metabolism, takođe je pokazalo zanimljive rezultate.

Sudeći prema njemu, položaj tijela tokom objedovanja utiče na varenje, tačnije na apsorpciju hranljivih materija. Istraživači su proučavali kako jedenje hrane u sjedećem, uspravnom ili ležećem položaju utiče na varenje. Tako su došli do otkrića da jedenje hrane u ležećem položaju podstiče pražnjenje želuca i poboljšava apsorpciju hranljivih materija – aminokisjelina.

Da li je preporučljivo ležati odmah nakon obroka?

Istina je da zapravo ne postoji scenario u kojem bi ležanje na krevetu nakon obroka bilo preporučljivo. Kako objašnjava stručnjak, osobe sa određenim zdravstvenim problemima treba da budu posebno oprezne. Na prvom mjestu, pacijentima sa gastroezofagealnom refluksnom bolešću,  čak i sa stanjima kao što je hijatusna kila,  ne preporučuje se ležanje nakon jela.

Po pravilu, poslije jela je bolje sjedeti ili najmanje 30 minuta šetati. Osim toga, važno je da vodite računa kada večerate, da ne biste punog stomaka išli u krevet. Zbog toga posljednji obrok u toku dana treba da bude najmanje dva sata prije nego što odete na spavanje, a najbolje bi bilo kada biste nakon večere otišli u kratku šetnju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Andrijevica: Uhapšen zbog nasilja nad bratom

“Osumnjičenom B.V. se stavlja na teret da je 4. decembra, oko 10.20 časova, primjenom grubog nasilja narušio...

Air Montenegro: Od naredne godine dodatni letovi za Prag,...

Letovi iz Tivta ka Pragu odvijaće se od maja i to četiri puta sedmično, dva puta više...

Stupilo na snagu ograničenje cijena ruske nafte i zabrana...

Odluka o ograničenju cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu omogućava da se ona prodaje trećim...

KATAR: Hrvati sanjaju četvrtfinale, Brazil sa Nejmarom napada J....

Dobre vijesti za Brazil pred večerašnji duel sa J. Korejom. Nerjmar će biti na raspolaganju selektoru Titeu,...

KOSTIĆ: Partijski „vojnici“ upravljaju državnim preduzećima

Iako su stranke pobjednice posljednjih parlamentarnih izbora godinama kritikovale izbor partijskih kadrova stare vlasti predvođene DPS-om u...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare