Izvor:index.hr

Zašto je ženama hladnije nego muškarcima?

Kako sunce zalazi, žene su uvijek te koje se prve požale da im je hladno. Naučnici su konačno riješili misteriju i odgovorili na pitanje zašto je to tako.

Oni vjeruju da su žene evoluirale i da intenzivnije osjećaju hladnoću jer to razdvaja polove i sprječava sukobe parova. Otkrili su da je ista osobina prisutna kod mnogih ptica i sisara, pri čemu ženke preferiraju prijatno i toplo gnijezdo ili jazbinu, dok mužjacima zima ne smeta toliko.

„Muškarci i žene različito osjećaju temperaturu. Ta razlika nije nastala da bismo se sa partnerima svađali oko grijanja, nego upravo suprotno. S evolucijske tačke gledišta, cilj je natjerati par da se malo udalji jedno od drugoga kako bi svako mogao uživati ​​u miru i tišini“, rekao je dr Eran Levin sa Univerziteta u Tel Avivu.

Kod ptica selica mužjaci zimu provode u hladnijim područjima nego ženke. A ženke šišmiša imaju tendenciju da se skupe u prijatnom ćošku, dok mužjaci vole da se šire u prozračnim prolazima.

Kod mnogih sisara mužjaci više vole sjenovita mjesta, a ženke sunce, ili se mužjaci penju na vrhove planina, dok ženke ostaju u dolinama.

Studija objavljena u časopisu „Global Ecology and Biogeography“ dodaje da odvajanje mužjaka i ženke smanjuje takmičenje oko resursa u životnoj sredini i drži podalje mužjake koji mogu da budu agresivni i ugroze mladunce.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

UN: Gušenje građanskih i političkih prava u okupiranim djelovima...

Od svog posljednjeg izvještaja u julu, posmatrači UN prijavili su dramatičnu eskalaciju rata u Ukrajini. Novi izvještaj...

Otvorena klinika Džihana Abazovića i partnerke Ane Brnabić

Ceremoniji otvaranja prisustvovao je veliki broj zvanica. Ova opšta bolnica se prostire na više od 3500 kvm.

Zelenski: Oslobodili smo desetine gradova na jugu i istoku...

"Ukrajinska vojska napreduje na prilično brz i moćan način na jugu zemlje u kontekstu trenutne odbrambene operacije",...

Dvojica državljana Crne Gore optuženi zbog šverca 5,4 tona...

U saopštenju objavljenom na sajtu tužilaštva pomenute države, napominju da su zatražili i zadržavanje mjera pritvora koje...

Berbok odgovara Poljskoj: Pitanje reparacija zbog Drugog svjetskog rata...

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim poljskim kolegom Zbignjevom Rauom, Berbok je, međutim, rekla da...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare