Santander: Crna Gora bila primjer za cijeli svijet kako se ranim djelovanjem može obuzdati epidemija

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović razgovarao je danas sa novoimenovanim šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huanom Santanderom. On je tom prilikom poručio da je Crna Gora ponosna na saradnju sa UNICEF-om, dok je Santander ocijenio da je Crna Gora bila primjer za cijeli svijet kako se ranim djelovanjem može obuzdati epidemija koronavirusa.

“Rezultati ostvareni na planu deinstitucionalizacije, afirmacije ranog obrazovanja, maloljetničkog pravosuđa, prevencije nasilja nad djecom i u brojnim drugim oblastima služe na ponos i Crnoj Gori i UNICEF-u”, kazao je Đukanović, uz podsjećanje na prošlogodišnju zajedničku ocjenu, prilikom susreta u Njujorku sa izvršnom direktorkom Henrijetom Fore, da saradnja Crne Gore i UNICEF može biti uzoran primjer i model saradnje između države i Dječijeg fonda.

Predsjednik je naglasio da je pred nama puno posla u daljem intenziviranju aktivnosti u pravcu implementacije krovnog strateškog dokumenta za period 2019-2023.

“Crna Gora je izabrala svoj strateški pravac, a ka ostvarenju cilja i punopravnog članstva u EU jedan od najvažnijih zadataka je unapređenje stanja dječijih prava”, istakao je Đukanović.

Država je, navodi on, odlučna da tome nastavi da posvećuje posebnu pažnju i očekuje nastavak snažne podrške UNICEF.

Đukanović je zahvalio UNICEF-u na ostvarenoj saradnji sa svim nivoima vlasti i naglasio da moramo uložiti dodatne napore da dostignemo Kopenhaške kriterijume, uključujući i iz ugla poštovanja prava djeteta.

“Posvećenost Crne Gore saradnji sa UNICEF-om još jedna je snažna potvrda iskrene privrženosti Crne Gore multilateralizmu i saradnji sa sistemom Ujedinjenih nacija”, kazao je Đukanović.

Šef kancelarije UNICEF Huan Santander je zahvalio na dobrodošlici i prijemu od strane svih državnih organa, i posvećenosti predsjednika Crne Gore zaštiti, unapređenju i promociji dječijih rada, i podršci djelovanju UNICEF u zemlji.

Uputio je posebne čestitke Crnoj Gori na naporima koje ulaže u borbi protiv pandemije Covid-19, naročito izuzetnom uspjehu u prvom talasu infekcije, uz ocjenu da je Crna Gora bila primjer za cijeli svijet kako se ranim djelovanjem može obuzdati epidemija.

Izdvojio je napore u sektoru obrazovanja u kojem su državni organi, uz podršku UNICEF i Crvenog krsta, omogućili da djeca nastave da uče i da nijedno dijete u Crnoj Gori ne bude isključeno iz obrazovnog procesa.

Santander je naglasio da drugi talas epidemije sa sobom nosi višestruke izazove zaštite ne samo zdravlja, već i ekonomije, finansija i obrazovnog procesa.

“U tom kontekstu, UNICEF će nastaviti da daje podršku Crnoj Gori, kratkoročno i dugoročno, sa posebnim akcentom na najugroženiju djecu i porodice”, naveo je on.

Zajedno su pozdravljeni ključni prioriteti djelovanja UNICEF u budućem periodu na planu smanjenja dječijeg siromaštva i obrazovanja, gdje je prepoznata potreba intenziviranja aktivnosti sa zadatkom unapređenja kvaliteta i jednakog pristupa obrazovnom sistemu. Dogovoren je dalji nastavak bliske saradnje.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

MUP traži da im se dostavi spisak

Iz MUP-a su reagovali povodom jučerašnjeg saopštenja te koalicije u kojem se navodi da je četiri hiljade birača...

Policija apeluje na vozače da voze oprezno

Policajci će nastojati, da kroz pojačano prisustvo saobraćajne policije, prvenstveno preventivnim aktivnostima, doprinesu nesmetanom odvijanju saobraćaja, kako...

Predsjednik Đukanović: Bolnica “Danilo I” može služiti na ponos...

U razgovoru sa direktoricom bolnice dr Sonjom Radojičić i menadžmentom, Predsjednik je izrazio poštovanje za očuvanje bogate...

Uhapšen Nikšićanin kod kojeg je pronađeno 285 grama heroina

Pretresom stana kojeg koristi Nilšićanin  na više mjesta su pronađena pvc pakovanja sa heroinom.

Milutin Simović: Otvaramo granice jer se stabilizuje situacija, termin...

Podiže Crna Gora rampe za građane zemalja regiona. Stanovnici Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije i Sjeverne...

NAJČITANIJE

Raković otkrio planove velikosrpskih krugova iz Beograda: Ako pobijedi...

“Nakon što Đukanovićev režim padne, DPS treba zabraniti kao što su zabranjene mafijaške organizacije Koza nostra ili...

KAD SE UDRUŽE ČETNICI I PARTIZANI, Vuković za Standard:...

Izuzetak nije ni ovaj izborni proces pa se u savezu simboličkog imena "Za budućunost Crne Gore", čije...

Filipović za Standard: Demokrate i DF prigrlili besposličare i...

Demokrate kreče grafite u Beranama, a podržavaju anonimni "aktivizam" koji govori da se...

Mugoša: Od sjutra Crna Gora otvara granice sa Srbijom

“Crna Gora će od sjutra otvoriti granice sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Kosovom, Sjevernom Makedonijom, i...

„Škaljarce“ u BiH terete za šverc oružja i droge

Kako je Pobjedi potvrđeno iz izvora bliskih istrazi, osumnjičeni su poznati istražiteljima, a trojica crnogorskih državljana označeni...

Komentari

avatar