Gradiće se TE u Pljevljima i to na kineski način: Nema šta tu mi da prihvatamo ili ne?

Crna Gora je od juče potpisnica Pariškog sporazuma kojim je potvrđena obaveza zajedničke borbe protiv negativnog uticaja klimatskih promjena. To u prevodu znači da sve zemlje potpisnice moraju da se oslobađaju velikih zagađivača, smanjuju emisiju štetnih gasova i da se okrenu ekološkim rješenjima kada su u pitanju industrija i energetika.

Iz ratifikacije ovog sporazuma logično je zaključiti da je izgradnja drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima dovedena u pitanje, jer je poznato da su termoelektrane označene kao veliki zagađivači.  

Međutim, tokom jučerašnje sjednice Skupštine poručeno je da usvajanje sporazuma ne znači da naša država neće graditi drugi blok, a to je i nedavno potvrdila i ministarka ekonomije Dragica Sekulić, koja je saopštila da usvajanje sporazuma ni na koji način ne može da ugrozi izgradnju drugog bloka.

Analitičar Siniša Lekić saglasan je sa tom ocjenom. Lekić je za portal „Standard“ kazao da Pariški sporazum neće predstavljati nikakvu smetnju za izgradnju drugog bloka.

„Pariski sporazum ne prihvataju ni SAD koji su najveći zagađivači na svijetu, šta mi imamo da prihvatimo ili ne prihvatimo, tu nismo ni bitni. Primaran je profit a uvijek će se naći modus da se prevaziđe sve što je potisano u dokumentima.  Mi smo još zvanično u ratu sa Japanom pa eto vidite“, rekao je Lekić za „Standard“.

Prvorangirani ponuđač Škoda Praha je ponudila gradnju drugog bloka TE Pljevlja snage 254 megavata po cijeni od 324,5 miliona eura. Međutim, češka kompanija još nije našla novac za ovaj projekat iako je ugovor između države i Škoda Prahe potpisan u septembru prošle godine.

Lekić smatra da je sporazum sa Česima oko izgradnje Drugog bloka termoelektrane  pao u vodu i da će posao vjerovatno preuzeti Kinezi.  Lekić ističe da Kinezima, koji su možda i najveći zagađivači na svijetu, neće mnogo značiti ono što je potpisano u danas u Skupštini.

„Kinezi rade sa Vladom i njihov posao je razrađen, tako da kineski investitori ne moraju da čekaju tendere jer mi imamo međudržavni sporazum. Njih interesuje koliko profita mogu da izvuku izgradnjom Drugog bloka TE Pljevlja, za zagađenje ih nije toliko briga. Nije da im nije uopšte stalo, ali svi uglavnom gledaju profit i ako je metoda koja zagađuje profitabilnija, uvijek velike kompanije nađu način da zaobiđu pravila i sporazume“, rekao je Lekić.

On navodi da je ekologija u ovom slučaju sekundarna.

„Obično je tehnologija koja zagađuje jeftinija od one koja ne zagađuje tako će se naći modus da se nastave sa gradnjom uprkos svemu. Osim toga vjreovatno ćemo ostati  dužni za drugu dionicu autoputa tako da moramo to nečim da nadoknadimo. Vjerujem da će zbog toga Vlada i Kinezi naći neki modus“, kazao je Lekić.

Na osnovu izvršenih poslova revitalizacije i dosadašnjeg broja sati rada, proizilazi da će prvi blok TE Pljevlja raditi najdalje do 2021. godine. Stoga je malo vjerovatno da će Vlada odustati od projekta izgradnje drugog bloka.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

LP Krivokapiću: Što mrči kad kovati nećeš? Neće proći...

 "Ne budite više onaj kojeg se narod stidi nego barem kao čovjek od integriteta i vjernik budite...

Napadnut novinar RTCG na protestu u Nikšiću

Doknića je varbalno napao, kako prenosi RTCG, a potom i počupao, njemu nepoznati muškarac.

MPNKS: Igranje izbornom voljom većine građana skupo košta, istorija...

"Igranje izbornom voljom većine građana košta skupo one koji to pokušaju. Istorija nas uči da se izdaja...

Vujović o potencijalnom skraćenju mandata Skupštini: Razmatraju se sve...

“Razmatraju se sve opcije čuvanja fotelja. Kad bi mogao Zdravko kako da odluči da januar traje do...

Mitrić: Pitanje povjerenja Vladi prioritet, vanredni izbori neizbježni

"Predlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi je već podnijet i on će se po redosledu prvo razmatrati, pa...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare