Komšić i Džaferović kod Đukanovića: U odnosima Crne Gore i Bosne i Hercegovine je sve čisto, moramo biti istrajni da nastavimo putem EU integracije

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se danas sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Nakon sastanka u Vili Gorica Đukanović je kazao da je to bila prilika da se napravi kratak rezime međudržavnih odnosa.

“Odnosi nijesu samo od koristi našim građanima i državama već i regionu. U našim odnosima je sve čisto i u stanju smo da govorimo o svemu i iz prošlosti bez ikakvih kompleksa i prikrivanja kao i o našim zajedničkim interesima u budućnosti. Potvrda naših odnosa je potpisani međudržavni sporazum o granici. Razgovor smo fokusirali na temu evropskih i evroatlantskih ciljeva. Prenio sam naše uvjerenje da ne samo CG već i svim zemljama regiona mora pripadati EU budućnost”, kazao je Đukanović. 

Apsolutno smo uvjereni da uprkos svim izazovima, uprkos lažnim alternativama moramo biti istrajni da nastavimo putem EU integracije, dodao je Đukanović. 

“Želimo da svi naši susjedi ostvare svoje ciljeve. Mislimo da će region biti kvalitetnije stabilan ukoliko budemo svi zajedno išli ka tom cilju. Pokazali smo spremnost da svoja iskustva podjelimo”, kazao je predsjednik Crne Gore. 

Kada su bilateralna pitanja posrijedi, kaže da su razgovarali o infrastrukturnim projektima koji se tiču dvije države, Jadronsko-jonskoj autocesti i gasovodu.

“Očigledno da je jedan trenutni zastoj u politici proširenja ali dok ne dođe do konsolidacije u samoj Uniji, ono što sigurno možemo raditi je kvalitetnije infrastrukturno povezivanje. Saglasni smo da ima puno prostora za dalju saradnju i na polju ekonomije. Naš je utisak da kroz ovakve susrete možemo jako pomoći jedni drugima”, naveo je Đukanović. 

Željko Komšić istakao je da se nastavljaju prijateljski odnosi. 

“Bilo nam je bitno, s obzirom na to da su održani izbori i promijenjena vlast, da čujemo ono što smo čuli od premijera da to ne znači nikakvu promjenu odnosa. Vrlo nam je važno da u CG nema dilema oko NATO-a jer dileme oko NATO-a otvaraju masu stvari, ne sam ou odnosima sa BiH nego i šire.

Bitno nam je da sistem vrijednosti koji se gaji u CG bude nešto oko čega se apsolutno slažemo a to je da naše društvo bude društvo poštovanja osnovnih ljudskih prava u kojima ima mjesta za sve ljude.

Odavde odlazim vrlo zadovoljan sa svim sto sam čuo vidio i doživio. Nastavljaju se prijateljski odnosi. Priča o komunikacijskoj povezanosti je nešto što je životni interes građana naše zemlje. Pitanje HE Buk-Bijela je takođe pitanje oko kojeg treba da razgovaramo.

Postoji pitanje rješavanja Bilećkog jezera, pitanje naknada za potopljeno zemljište, ali to su stvari koji neće uticati na naše odnose u bilo kom smislu na loš način”, kazao je Komšić. 

Džaferović je istakao da je evrospki put regiona u zastoju, da misli da je budućnost cijelog regiona u EU, te da bi Unija trebalo da se pozabavi da sve države Zapadnog Balkana što prije postanu njene članice. 

“Posjeta je uslijedila nakon neprijatne situacije u koju smo dovedeni vetom u Predsjedništvu BiH kada je u pitanju naš poziv da Đukanović dođe u BiH i žao mi je sto smo došli u takvu situaciju.

Jedva sam čekao da pandemija malaksa i da dođem u CG. Razgovarali smo o stanju i odnosima izmedju naših država, principima na kojim treba da budu rješavanja pitanja u regionu”, navodi Džaferović. 

Stabilna Crna Gora je, dodaje, interes BiH.

“Došlo je do promjene vlasti ali strateška opredjeljenja CG su ciljevi koji su ostali. CG podržava demokratsku BiH i njen evropaki i NATO put kao i ravnopravnost svih naroda i građana bez obzira u kojem dijelu BiH živjeli.

Živimo u regionu ZB gdje države nijesu riješile sva otvorena pitanja. Treba da rješavamo otvorena pitanja sa svim drugim državama regiona. Naše odnose gradimo na principima istine i pravde. Prošlost ne možemo promijeniti a ne možemo ni zaboraviti. Treba se odnositi prema tome na civilizovan način”, naveo je Džaferović. 

Izjave Đukanovića, Komšića i Džaferovića možete pogledati u linku:

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD-LP: Suverenističke partije da formiraju vlast koja će raditi...

"Svojim glasom, pokazali ste da vrednujete ne samo naš doprinosdosadašnjim rezultatima u lokalnoj vlasti, već ste i...

Bošković o izborima u tri opštine: Uzeli smo 37...

"U tri opštine koje predstavljaju Crnu Goru u malom, uzeli smo 43% glasova ili 37 mandata više...

Smolović: Pokušaćemo da povećamo koalicioni kapacitet i formiramo buduću...

"Naša ambicija je bila da samostalno vršimo vlast, međutim okolnosti su bile druge. Ne možemo reći da...

Eraković: Otvoreni smo za formiranje vlasti u sve tri...

DPS je još jednom potvrdila dominaciju. " Osvojili smo između 40 do 50 glasova...

SD: Državotvorne partije da formiraju vlast u sve tri...

“Nastavićemo da pružamo važan doprinos očuvanju državnog dostojanstva koje odlazeća vlast već punu godinu vrlo svjesno na...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare