test

Mandić DPS-u: Imate pravo da inicirate smjenu Vlade; Rakočević: Hoćete li je Vi pokrenuti?

Standard

13/05/2024

16:43

Danas je nastavak Pete sjednice Prvog redovnog zasijedanja u 2024. godini.

Tok sjednice:

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je tokom polemike sa poslanikom DPS-a Nikolom Rakočević rekao da DPS ima dovoljno poslanika da inicira smjenu Vlade.

Polemika je počela na konstataciju Nikole Rakočevića da 44. Vlada ne poštuje Skupštinu Crne Gore zbog neprisustvovanja ministra turizma Vladimira Martinovića današnjoj sjednici.

“Ja sam uvjeren da će ova Vlada u proširenom sastavu trajat četiri godine i da će napraviti ogromne korake na polju plata, penzija i zaposlenosti. Vi kao opozicija inicirate smjenu, iznesete argumente i mi se opredijelimo”, rekao je Mandić.

Rakočević je dodao da je Mandić juče kazao da će izvršiti pritisak na Vladu da odustane od ideje da bude antisrpska.

“Pitanje je za Vas da li ćete vi pokrenuti tu inicijativu”, rekao je Rakočević.

Tokom diskusije o Predlogu zakona o dopunama Zakona o hitnoj medicinskoj pomoći, poslanik DPS-a Jevto Eraković je dodao da nam je epidemija morbila pred vratima

“Mislim da Vlada nema preči zadatak u ovom trenutku nego da formira komisiju koja će se baviti problemom slabe imunizacije u Crnoj Gori. Da ne dozvoljavamo da pojedinci koji su nekada izjavljivali da se dijele pare da bi neko priznao da je neko obolio od korone ili neko ko je izmišljao na koji način se različitim vjerskim ritualima po crnogorskim ulicama liječe virusi.. Moramo poslušati struku, ugroženo je zdravlje naše djece i naša turistička sezona”, rekao je Eraković.

Poslanica DPS-a Sonja Milatoviće objašnjava zašto u radu Odbora za ljudska prava ne učestvuje DPS.

“Zato što je veoma teško o ljudskim pravima polemisati sa politikama koje vrše progon ljudi zbog slobodno izrečenog stava ili slobodno izraženog mišljenja, pa i sa onima koji kroz teatralne nastupe nastoje objasniti kako podržavaju kritičku misli, pa onda, kad dobiju kritiku, podnose tako što svim silama pokušavaju, pa i kroz pokušaje lične diskreditacije, političkih protivnika, da isto tu kritičku misle ugase, do duše bezuspješno”, kaže Milatović.

Kaže da su uprao zbog toga izabrali da, kako kaže, čuvaju svoje i tuđe dostojanstvo.

“Time što sa onima čiji su stavovi na koje sam podsjetila potpuni, ali potpuni mrak, ne polemišemo o vašim pravima, o ljudskim pravima.

I danas, dok se obraćam samo i isključivo vama, imam prije svega ljudsku i moralnu obavezu da javno saopštim da je ovo zemlja koja priča se, trči u Evropu dok se u istoj jedan život gasi jer pokušava sebi da obezbijedi pravo na pravično osuđenje i poštovanje ljudske ličnosti i dostojanstva.

Naravno, da ne bi bilo nekih nedoumica, govorim o Milivoju Katniću i zamislite pravo na pravično suđenje koje članom 32 garantuje Ustav Crne Gore i poštovanje ljudske ličnosti i dostojanstva u krivičnom ili drugom postupku u slučaju lišenja ili ograničenja slobode ili za vrijeme izvršenja kazne koje se jemči članom 31 najvišeg pravnog akta u zemlji”, poručuje poslanica DPS-a.

Sjednicu možete pratiti uživo na linku ispod:

Izvor (naslovna fotografija):

Skupština Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)