test

Nikolić: Parlamentarna većina pokrenuta politička bitka za Gogića

Standard

12/04/2024

13:59

Vladajuća većina je uhvaćena u otvorenom političkom uticaju na najvišu ustavno-pravnu instancu u državi, kazao je šef kluba poslanika DPS-a Andrija Nikolić.

“Srušili su svaki princip vladavine prava o kojem govore da bi sistemski ubodobili zakon zbog jednog čovjeka. Pokrenuli su političku bitku za Milorada Gogića, predsjednika Ustavnog suda, jednako kao što su se potrudili da iz sistema pravosuđa uklone ranije Milivoja Katnića“, naveo je Nikolić. 

Dodaje da je ovo obrazac političke korupcije. 

“Ako vi antisistemski donosite sistemski zakon, danas mijenjate starosnu granicu za odlazak u penziju zbog predsjednika Ustavnog suda da bi mu obezbijedili još godinu dana na toj poziciji, Kakvu poruku to šalje građanima i kako da vjeruje ustavno-pravnom sistemu”, kazao je Nikolić. 

Podsjeća da je Ustav jasno propisao kada prestaje sudijska funkcija.

“Zloupotrebljavaju se ovlašćenja. Ovim se ne čini usluga ni Ustavnom sudu ni ustavno-pravno sistemu. Pozivamo većinu da odustanu od Predloga zakona i otvorimo najširi dijalog, da sručna javnost saopšti mišljenje”, kaže Nikolić. 

Za očekivati je, kaže, da se oglasi Sudski savjet i ministar pravde. 

“Treba da dobijemo IBAR, tome su puna usta Vladi, a pogledajte u kakvom rasulu funkcionišemo. Na silu se želi uzeti vlas u Šavniku, mijenjaju se sistemski zakoni, ne dozvoljava se opoziciji da vrši kontrolnu ulogu. Postavlja se logično pitanje na šta ovo liči i do kad će da traje ova neozbiljnost”, kaže Nikolić. 

Naveo je da će prisustvovati sastanku na koji je pozvao šef Poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić povodom situacije u Šavniku, ali će tražiti da se odluka o prinudnoj upravi stavi van pravnog prometa.

“Upozorićemo  ljude u parlamentarnoj većini da prinudna uprava koja je u pravnom prometu mora biti povučena, da bismo mogli da povedemo dijalog o pronalasku pametnog rješenja za Šavnik, poštujući zakone i Ustav. To znači da moramo stvoriti uslove da se izborni proces u Šavniku završi. Da li to možemo zakonski riješiti, to ostavljamo Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu ukoliko ta tema dođe do Odbora”, kazao je Nikolić. 

Na pitanje o potpredsjedniku skupštine iz reda manjina rekao je da je protiv principa da ga većina bira, te da se zalaže da ga manjinske stranke biraju. 

Izvor (naslovna fotografija):

DPS

Ostavite komentar

Komentari (0)