Kurti: U Tirani podrška stavu da je sporazum u Ohridu de fakto priznanje

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je na sastancima sa čelnicima institucija u Albaniji dobio podršku oko toga da se Ohridskim sporazumom došlo do de fakto priznanja Kosova od strane Srbije.

Kurti je, nakon sastanka sa predshednikom Albanije, Bajramom Begajem, predsednicom Skupštine, Linditom Nikolom i premijerom Edijem Ramom, rekao medijima da ih je upoznao sa elementima sporazuma postignutog između Kosova i Srbije 18. marta u Ohridu.

„Želio sam da ih obavijestim o detaljima procesa dijaloga i elementima sporazuma koji se sada moraju primijeniti… Predsjednik Begaj, predsjednica Nikola i premijer Rama su me podržali u procesu dijaloga i za sporazum koje sam postigao. Albanija je uvijek pored Kosova i to dokazuje u međunarodnoj areni, ali i u našim bilateralnim odnosima“, rekao je Kurti, a prenosi Kossev.

On je dodao da su predstavnici institucija podržali njegov stav da je ovaj sporazum de fakto priznanje Kosova od strane Srbije.

„To je u stvari de fakto uzajamno priznanje i objasnio sam im i da član 7, koji govori o samoupravi srpske zajednice i pominje Savjet Evrope, zapravo odgovara okvirnom sporazumu za zaštitu nacionalnih manjina. Tačka 10 odnosi se na sve dosadašnje sporazume koje je naša vlada naslijedila iz procesa dijaloga u Briselu, a kojih je 39 i za koje smo se dogovorili da ih treba primijeniti, naravno one koji su važeći i obavezni, što je navedeno u članu 10. sporazuma“, rekao je Kurti. 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Šehović kazao kako je prijava jeftin trik Abazovića, krivicu...

Najprije je saslušan nekadašnji funkcioner Demokratske partije socijalista Budimir Šegrt. On je na saslušanju...

Eskobar: Dijalog Beograda i Prištine u nadležnosti EU i...

On se sinoć, zajedno sa Miroslavom Lajčakom sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a prethodnog dana je...

Rotract Klub Podgorica povodom Svjetskog dana borbe protiv gladi...

Crveni krst svakog dana distribuira obroke ranjivim kategorijama našeg društva, dok je broj socijalno ugroženih građana, kako...

Biste li je nosili? Moschino torba u obliku dušeka...

Ljeto samo što nije počelo, a vrela atmosfera na plaži inspirisala je dizajnere da osmisle baš posebnu...

Vuković Kuč: Zaustavimo Abazovića, van kontrole je

 Nekontrolisano zapošljavanje za siguran glas, obećanje otpisa duga za komunalije i uspostavljanje potpunog rasula u društvu verifikovanjem...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare