Lavrov: Nedopustivo mješanje Zapada u Bjelorusiji, pokušavaju da izazovu nasilje

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je prvom zamjeniku državnog sekretara SAD Stivenu Biganu da Zapad rukovodi bjeloruskom opozicijom, kao i da nema nikakvih objektivnih razloga za raspirivanje antiruskih raspoloženja u Bjelorusiji.

“Skrenuli smo pažnju na inicijativu predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka, koju je on iznio još prije predsjedničkih izbora i ponovio nakon izbora – inicijativu sprovođenja ustavne reforme. Mislim da je pružena ruka svakome ko je zainteresovan za stabilnu, ujedinjenu Bjelorusiju. To naravno treba da primjeti opozicija i naši zapadni partneri koji sada vode tu opoziciju“, rekao je Lavrov na sastanku sa Biganom koji se nalazi u posjeti Moskvi.

Lavrov je takođe ukazao na to da strane sile pokušavaju da izazovu nasilje u Bjelorusiji i da je mješanje u unutrašnja pitanja Bjelorusije nedopustivo.

“Naš apel se sastoji u tom da te zemlje, prije svega SAD i lideri EU, obrate pažnju na krugove koji, recimo u Poljskoj, Litvaniji, na sve moguće načine izražavaju nezadovoljstvo zbog toga što se situacija u Bjelorusiji normalizuje, i pokušaju da isprovociraju nasilje, kako bi izazvali odgovarajuću reakciju policije. Smatramo da je to izuzetno opasno”, istakao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

Lavrov je tokom razgovora o Bjelorusiji takođe ukazao da su nedopustivi pokušaji sankcionog i političkog pritiska na Minsk u cilju podrivanja procesa uspostavljanja dijaloga u zemlji između vlasti i društva.

“Rusija upozorava SAD i EU na bilo koji oblik mješanja u unutrašnje poslove Bjelorusije, uključujući i otvorene pozive na antivladine demonstracije, koji se sada mogu čuti u nekim prijestonicama“, upozorio je Lavrov.

On je dodao da Rusija smatra da se ne može spolja nametati posrednik bjeloruskom rukovodstvu i narodu, bilo da se radi o OEBS-u, EU ili nekoj susjednoj zemlji.

“SAD su potvrdile da nisu zainteresovane za stvaranje vještačke krize oko situacije u Bjelorusiji. Oni su naglasili da su zainteresovani za to da svi spoljni akteri doprinesu uspostavljanju dijaloga između vlasti i opozicije. Mi smo rekli da podržavamo takav pristup“, saopštio je Lavrov.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

“Snus” lako dostupan tinejdžerima, nadležni ne znaju otkud u...

Kada je maloljetni sin Lidiju Janković pitao za mišljenje i dozvolu da proba...

AUTO-PUT DAJE REZULTATE; UP za Standard: Od otvaranja auto-puta...

Uprava policije, u odgovorima dostavljenim portalu Standard, navodi da  se od otvaranja auto-puta...

Danas oblačno, povremeno kiša

Na krajnjem sjeveru i sjeveroistoku biće uglavnom suvo. Kako je...

Kun: Da zajednički stvaramo bolju budućnost Kine i Crne...

Piše: Fan Kun, ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori Razvoj...

Putin proglasio aneksiju: Rusija od sada ima četiri nove...

Putin na Crvenom trgu: Pobijedićemo, Rusija ovim ljudima otvara svoje srce  Ruski lider Vladimir...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare