Izvor:Beta

Poljska potvrdila da joj Rusija ukida gas, premijer tvrdi da su spremni za to

Ruski Gasprom obavijestio je Poljsku da od srijede ostaje bez ruskog gasa jer obustavlja isporuke preko gasovoda Jamal, potvrdila je poljska kompanija PGNiG ali poljski premijer i ministarka za klimu saopštili su da je na to Poljska spremna.

„Spremni smo na potpun prekid isporuka ruskih sirovina. To važi kako za ugalj tako i za gas iz Rusije. Trenutno je popunjeno 86 odsto kapaciteta naših magacina gasa. Strategije diverzifikacije koje smo obavili omogućavaju nam da se osjećamo bezbjedno“, kazala novinarima ministarka za klimu Ana Moskva.

Premijer Mateuš Moravjecki, koji boravi u Berlinu, kazao je na konferenciji za novinare da je Poljska svjesna da ostaje bez gasa iz Rusije.

“Stigle su nam prijetnje od strane Rusije, od strane Gasproma. One su vezane za način plaćanja, Poljska poštuje ugovoreno pa Rusija možda želi tako da nas kazni. Poljska se već ranije pripremila za diverzifikaciju isporuka gasa. U stanju smo da obezbijedimo domaćinstva”, kazao je premijer Moravjecki.

Premijer je podsjetio da je Poljska povezana interkonektorima sa gasovodima u Njemačkoj i Češkoj a da ima i terminal za LNG gas u Švinoujšću koji može da prima veće količine tečnog gasa.

Poljska vlada računa da neće imati problema sa snabdijevanjem gasom i bez ruskog preko gasovoda Jamal sve do jeseni a tada bi već trebalo da bude dovršen i pušten u pogon gasovod iz Norveške Baltik pajp.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Predsjednica Slovačke uputila telegram Đukanoviću: U ovom teškom trenutku...

“Uvaženi gospodine Predsjedniče, sa dubokom tugom primila sam vijest o tragičnim događajima koji su se desili u...

Nikšićanin ranjen u tuči

Kako nam je nezvanično potvrđeno u Nikšiću je došlo do ranjavanja jedne osobe oštrim predmetom, kojoj su...

CPC će sjutra služiti liturgiju za stradale na Cetinju

Službe će, najavljuju iz CPC, služiti od 10 časova. “Pozivamo Vjerni narod da uzme...

Đukanović: Cijenimo pažnju susjeda i poruke saosjećanja i podrške...

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, danas imao odvojene telefonske razgovore sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i...

Rakočević o radu policije na Cetinju: Preventivne mjere potpuno...

Očekuje da se nadležni organi što prije izjasne po pitanju eventualnih propusta u radu policije.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare