Izvor:Euronews

Šolc: EU bi trebalo da ima do 36 članica, centar Evrope se pomjera ka istoku

Kancelar Njemačke Olaf Šolc je pozvao na reformu Evropske unije, kojom će se ostvariti da Unija ima 30 do 36 članica. Reforma za njega znači i promjenu načina odlučivanja, tj. da se odbaci jednoglasno donošenje odluka.

Govoreći 29. augusta na praškom Karlovom univerzitetu, izjavio je da se centar Evrope pomjera prema istoku.

“Razlike između država u ovoj proširenoj uniji će rasti, što se odnosi na političke interese, ekonomsku moć i socijalnu sigurnost. Ukrajina nije Luksemburg, u Portugalu drugačije gledaju na svijet nego u Sjevernoj Makedoniji”, istakao je Šolc.

Pozvao je EU da ozbiljno shvati svoja obećanja o proširenju te da sprovede institucionalne reforme kojima će se prilagoditi prijemu novih država, među kojima su Ukrajina, Moldavija, Gruzija i države Zapadnog Balkana.

Njemački kancelar je mišljenja da se postepeno treba ukidati jednoglasno odlučivanje, tj. ukidati veto. Ovaj mehanizam se i dalje primjenjuje u oblasti tržišta rada, politike oporezivanja i vanjske politike.

Zagovornici ovog mehanizma su mišljenja da se njime osigurava da se poštuje stav manjih država. Međutim, Šolc je istakao da bi postepeno ukidanje ovog mehanizma trebalo početi u oblasti politike sankcija i ljudskih prava, prenosi Euronews.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Italijanski spasioci nastavljaju potragu za nastradalima u klizištu

Jedno tijelo je izvučeno juče dok su dvije porodice sa djecom među 11 nestalih u gradu Kazamičoli,...

Bogdanović: Ima nas i biće nas sjutra ispred Skupštine

“Sjutra će građani iz svih krajeva države još jednom dostojanstveno poručiti koga smatraju odgovornim za urušavanje građanskih...

Adžić: Netačno je odgovornost adresirati policiji, tužilaštvo efikasnije da...

“Državno tužilaštvo mora da reaguje, radnjama iz svoje nadležnosti, te da u punoj saradnji sa policijom, preduzme...

Neredi u Briselu poslije pobjede Maroka nad Belgijom

Kako su objavili mediji, okupljeni su gađali policiju kamenicama, uništavali automobile koji su se nalazili u blizini...

UNDP pokreće dijalog o rodnoj ravnopravnosti u crnogorskom društvu

Kako navode u saopštenju UNDP-a, napredak koji je ostvaren ka postizanju rodne ravnopravnosti u posljednjih četvrt vijeka,...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare