Vučić: Kfor uprkos garancijama nije zaštitio Srbe ni spriječio nasilno preuzimanje vlasti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da vojnici Kfora nijesu zaštitili Srbe na sjeveru Kosova i nijesu spriječili nelegalno i nasilno preuzimanje vlasti u opštinama sa srpskom većinom, iako su dali garancije da će to učiniti.

“Vojnici Kfora nijesu zaštitili Srbe i nijesu spriječili nelegalno i nasilno preuzimanje opština i nasilje kojem su Srbi bili izloženi, iako su više puta dali garancije da će to učiniti”, kazao je Vučić tokom obraćanja javnosti povodom situacije na Kosovu.

Vučić je rekao da je Kfor bodljikavom žicom opasao zgrade lokalnih samouprava u četiri opštine i dodao da je to trebalo da učini u petak i tako spriječi da novoizabrani gradonačelnici Albanci uđu u te objekte.

“Umjesto toga, oni su lažne gradonačelnike opština pustili da uđu u zgrade opština da bi onda njih štitili od Srba, umjesto da urade obrnutu stvar. To obrnuto što je trebalo da urade bilo bi u skladu sa izjavama, makar deklarativnim, Kvinte, EU i SAD, koji kažu da je taj pogrešan i ilegalan potez (kosovskog premijera Aljbina) Kurtija da u zgrade opština šalje novoizabrane gradonačelnike”, naveo je Vučić.

On je kazao da su danas dva vozila specijalne kosovske policije ostala okružena Srbima kod zgrade opštine Zvečan, “na koje su Srbi okačili srpsku zastavu i ispisali četiri slova ‘S’, ali nikakvo nasilje nijesu počinili”.

Naveo je da su Srbi predložili da Kfor zamijeni kosovske specijalce i da se “lažni gradonačelnici” povuku iz objekata, poslije čega je, kako je dodao, komandant Kfora za region Istok rekao da razumije srpske zahtjeve i da će ih prenijeti nadležnima.

“Kfor je potom uslovio čitav dogovor time da Srbi propuste dva borbena vozila specijalne kosovske policije bliže opštini (Zvečan), jer se albanski policajci plaše prisutnih Srba, iako su i sami Srbi bili u dvostrukom obruču ROSU (kosovskih specijalaca) i Kfora. I tada je Kfor krenuo u akciju”, naveo je Vučić.

Vučić je rekao da je večeras o sitauciji na Kosovu razgovarao sa predstavnicima SAD, Njemačke i EU.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Masovna zapošljavanja po Ugovoru o djelu u Glavnom gradu:...

Zbog desetina Ugovora o djelu, koje je uprava Glavnog grada bukvalno štancala, Upravna inspekcija je od gradske...

Predsjedništvo PES-a: Jevrosima Pejović nije više član naše partije,...

"Za period od mjesec dana sa uvaženom poslanicom Pejović je više funkcionera našeg Pokreta obavilo razgovor i...

Uhapšeno 145 osoba nakon napada u Ankari

Hapšenja su uslijedila dva dana nakon bombaškog napada u Ankari, za koji je odgovornost preuzela Radnička partija...

Kragujevac: Veliki požar u soliteru, dvije osobe stradale,vatrogasci i...

Kako javljaju srpski mediji požar je izbio oko 21 sat na 11. spratu solitera u centru Kragujevca.

I sjutra sunčano, temperatura do 29 stepeni

Na sjeveru ujutru po kotlinama očekuje se magla. Prijepodne biće uglavnom sunčano, a u drugom dijelu dana...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare