Zelenski: Nema pregovora s Rusijom dok je Putin predsjednik

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je da upravo završeni 'lažni referendumi' Rusije i pokušaji aneksije ukrajinske teritorije isključuju bilo kakve razgovore sa Moskvom sve dok Vladimir Putin ostane predsjednik, te pozvao na 'potpunu izolaciju' Rusije i nove oštre globalne sankcije.

Kako javlja AP, obraćajući se Savjetu bezbjednosti UN putem video linka, on je pozvao na dodatnu vojnu i finansijsku podršku za odbranu Ukrajine „kako bi agresor izgubio“ i „jasne i pravno obavezujuće garancije kolektivne bezbjednosti“ za njegovu zemlju kao odgovor na montirane referendume.

Ukrajina je sazvala hitan sastanak Savjeta bezbjednosti kako bi odgovorila na referendume i očekivane najave o aneksiji iz Rusije.

”Svaka aneksija u savremenom svijetu je zločin, zločin protiv svih država koje smatraju da je nepovredivost granice vitalna”, rekao je Zelenski.

Optužio je Rusiju da je uništila „glavni dio međunarodnog prava“, a na „bilo kakve predloge za razgovore odgovara novom brutalnošću na bojnom polju, uz još veću krizu i prijetnje Ukrajini i svijetu“.

”Priznanje ovih lažnih referenduma od strane Rusije kao normalnih, implementacija takozvanog krimskog scenarija i još jedan pokušaj aneksije ukrajinske teritorije, značiće da se nema o čemu razgovarati s ovim predsjednikom Rusije”, rekao je Zelenski.

Istakao je da je „aneksija vrsta poteza koji ga stavlja samog protiv cijelog čovječanstva”.

Mnogi članovi Savjeta bezbjednosti osudili su referendume i naglasili da bilo kakva aneksija teritorije nikada neće biti priznata.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Jovaniću i pripadnicima njegove grupe blokirana isplata skoro 900.000...

Odluku o privremenoj blokadi bankovnih računa ovih optuženih za malverzacije u stečajnim postupcima donio je sudija za...

Danas novi sastanak šefova svih poslanika: Ima li dogovor...

Nije poznato gdje se stiglo sa pregovorima nakon prošlog sastanka i da li su stavovi o sudijama...

Nacija na zrnu graška: Prva prava srpska bajka

Djeca, kaže reklama u Novostima, s oduševljenjem reaguju na knjigu čim vide korice. (slika gore)

Abazović demantovao i da će Temeljni ugovor biti potpisan...

DPS izmisli nešto da skrene pažnju. Jedna te ista priča - rekao je Abazović.

SNIMAK RAZOBLIČIO KNEŽEVIĆEVU LAŽ, Martinović: Zastrašujuće je što bi...

Ivan Gardašević pritvoren je u srijedu popodne, po nalogu osnovnog državnog tužioca u Podgorici Harisa Šabotića, nakon...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare