Izvor:RTS

Kako je Aljaska postala američka država zahvaljujući advokatu porijeklom iz Crne Gore

Nevjerovatna priča o Stepovićima sa Aljaske nije mnogo poznata, ali je veoma zanimljiva. Sin emigranta iz Risna koji je postao jedan od najuspješnijih rudara tokom zlatne groznice na Aljasci Majk Stepović postao je poznati advokat i konačno guverner Aljaske koja je, zahvaljujući njemu, postala 49. država SAD.

Majkov otac stigao je u Ameriku sa 18 godina. Iz rodnog Risna, u kojem je rođen 1874. godine, Marko Stijepović zaputio se na dalek put tako što se ušunjao na jedan od brodova koji su prolazili kroz luku i kao slijepi putnik stigao do njujorškog ostrva Staten Ajland.

Posle toga se nastanio u Kaliforniji, ali je zov zlatne groznice na Aljasci bio prejak. U Klondajk se preselio 1897, a prvih godina se bavio trgovinom i opremanjem drugih rudara.

Rudarenjem i sam počinje da se bavi 1902. godine i među prvima otkriva zlato u Ferbanksu, koji je iste godine osnovan.

Dobivši nadimak „Mudri Majk“, postao je jedan od najvećih i najuspješnijih rudara na Aljasci i prilično se obogatio.

Marko Stijepović se 1919. godine oženio Olgom Bartu, Hrvaticom iz Portlanda u Oregonu, ali ona nije mogla da se prilagodi životu u divljini Aljaske. Godinu dana kasnije brak se raspao.

Ipak, plod njihovog kratkog braka bio je sin – takođe Marko, koji će postati poznat kao Majk Stepović Drugi.

Majk je odrastao sa Olgom u Oregonu, ali je po sticanju punoljetstva otišao kod oca u Ferbanks. Pravo je završio na Univerzitetu Notr Dam, a studije umjetnosti na Univerzitetu Ferbanks u državi Vašington.

Tokom Drugog svjetskog rata pridružio se mornarici, a 1944. godine preminuo mu je otac. Posle rata nastavio je sa pravničkom karijerom i postao gradski tužilac, a pokrenuo je i privatnu advokatsku kancelariju.

Tadašnji guverner teritorije Aljaske Bendžamin Frenk Hajncleman podnio je ostavku 1957. godine, nakon čega je na Aljasku stigao državni sekretar unutrašnjih poslova Fred Siton, koji je tražio potencijalne kandidate.

Iako se Majk nije ni prijavio za tu poziciju, Siton je bio veoma impresioniran njime, pa ga je preporučio u Bijeloj kući. Predsjednik Dvajt Ajzenhauer nominovao je Majka Stepovića za guvernera 9. maja, a mandat mu je počeo 5. juna 1957. godine.

Mnogi stanovnici Aljaske bili su skeptični u vezi sa federalnom vlašću i nije im se dopadala ideja da Aljaska dobije status države, dok Vašington nije vidio velike koristi od uključivanja ogromne, zabačene i rijetko naseljene teritorije u federalne institucije.

Ipak, Majk Stepović naporno je lobirao širom Aljaske i SAD da bi pridobio podršku, a to je urodilo plodom i Ajzenhauer je potpisao Zakon o državnosti Aljaske.

Dobijanjem statusa države, funkcija guvernera teritorije više nije postojala, pa je Majk Stepović ušao u trku za američki Senat, ali je izgubio.

Ostao je prominentna ličnost u Aljasci, ali nikada više nije držao neku državnu poziciju. Nastavio je da se bavi advokaturom.

Kao i njegov otac, Majk se oženio Hrvaticom Matildom Barićević iz Portlanda, ali je za razliku od svog oca sa njom ostao u braku do kraja života.

Krajem 70-ih godina odselili su se sa Aljaske u Medford u Oregonu. Imali su čak trinaestoro djece, a jedna ćerka udala se za legendu NBA lige Džona Stoktona.

Matilda Stepović preminula je 2003. godine, a Majk 2014. u 95. godini života od povrede glave nakon pada.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra pretežno sunčano, do 22 stepena

Na sjeveru umjereno do potpuno oblačno a u popodnevnim satima razvedravanje. Foto: ZHMS

Damjanović: Kvazi eksperti tjeraju naše najveće blago, srećom, neće...

Kako je navela, ključni ekonomski gubitak Crne Gore i regiona je odliv talenata. “Ova...

Orban na masovnom skupu u Budimpešti optužio SAD i...

Orban je desetinama hiljada pristalica u centru Budimpešte rekao da Vašington i milijarder Džordž Soroš, koristeći svoj...

Dodik: Nisam spreman da za RS žrtvujem mir, ali...

Nemamo namjeru za ratom, nikakvim sukobom, ali želimo da se ustavno borimo za svoja prava“, naglasio je...

Spajić odgovorio Markoviću: Hvala što podsjećate građane na sve...

“Evo ga i bivši premijer koji je, po sopstvenom priznanju, zakazao u povećanju standarda i kvaliteta života...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare