U ovom gradu NE POSTOJI znak “STOP”: Statistika pokazuje da imaju manje nezgoda

Vožnja bilo kojim ogromnim gradom može biti veliki stres, koliko god vozač bio iskusan.

Nepoznate ulice, gužve, brojne trake, skretanja, kružni tokovi, semafori… Sve to zahtijeva veliku koncentraciju i popriličnu količinu živaca. Francuska metropola nije izuzetak, prijelep Pariz, grad svjetlosti, grad umjetnosti, ljubavi… I grad bez ijednog znaka STOP!

U Parizu postoji više od 6.100 ulica u kojima je saobraćaj često haotičan, od najpoznatijih Jelisejskih polja, preko brojnih manjih i pristupnih puteva bez barijera između traka, pa sve do čuvene Etoale, ili “zvijezde”, ogroman kružni tok gde se susreće sa čak 12 različitih puteva. Sve to bez ijednog znaka “stop”, na šta su navikli vozači u gotovo svim djelovima svijeta. S druge strane, svi ostali saobraćajni znaci inače postoje na pariskim putevima.

 
Znak “stop“ pripada znacima “ekspresne komande“ (za razliku od onih koji ukazuju na opasnost ili obavještenje). To je jedini saobraćajni znak koji ima oblik pravilnog osmougla, tako da je prepoznatljiv i kada se gleda od pozadi. Postavlja se na sporednim putevima bez semafora na opasnijim raskrsnicama tako da vozač staje i pažljivo gleda put na koji se uključuje.

Zašto su Parižani odlučili da im to nije potrebno? Objašnjenje je prilično banalno: vozilo sa desne strane uvijek ima prednost, bilo da je u pitanju raskrsnica ili kružni tok, tako da nema potrebe za dodatnim znakom. Možda su u pravu. Iako je zaustavljanje (ili ne zaustavljanje) na opasnijim raskrsnicama prepušteno nahođenju vozača, statistika nezgoda pokazuje da je Pariz od 2009. do 2012. imao za četvrtinu manje saobraćajnih nezgoda od Rima i za trećinu manje od Londona. Čini se da nedostatak znakova za zaustavljanje nije značajno uticao na njihovu crnu statistiku.

Zanimljivo je da je jedno vrijeme u gradu postojao samo jedan znak za zaustavljanje, koji je postao svojevrsna atrakcija. Nalazio se na keju Sent Egziperi blizu obale Sene. Prije deset godina misteriozno je nestao i od tada nije postavljen nijedan novi.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare