Izvor:pobjeda

Zeković saslušan: Brđanin starješinama treba da objasni da su podložni kritici

Suština cijele priče je da direktor Uprave policije treba da pomogne policijskim starješinama da prevaziđu duh palanke iz kojih potiču – rekao je Aleksandar Saša Zeković na saslušanju, objašnjavajući da je potrebno da im se objasni da su kao policijski funkcioneri ”podložni primjedbama i kritici demokratske i stručne javnosti.

Građanski aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković juče je po nalogu bjelopoljskog tužilaštva saslušan u Centru bezbjednosti Podgorica zbog prijetnji koje mu je na društvenoj mreži Fejsbuk, u aplikaciji mesindžer, uputio funkcioner Ujedinjene Crne Gore Dragoslav Jokić iz Mojkovca, i istakao da je poruke doživio kao pritisak na njegov rad na polju ljudskih prava i zakonito djelovanje institucija.

Jokić je inače blizak srodnik visokog funkcionera Uprave policije Gorana Jokića – načelnik CB Podgorica i direktora podgoričkog Doma zdravlja Danila Jokića, a Zeković je ranije u više navrata kritikovao šefa podgoričke policije.

Istog dana kada je Joković uputio prijetnje Zekoviću, 14. novembra, Pobjeda je objavila informaciju da je ovaj borac za ljudska prava, u ime Građanske inicijative „21. maj“, uputio zahtjev ministarki zdravlja Jeleni Borovinić-Bojović da organizuje kontrolu rada zdravstvenih ustanova, među kojima i Doma zdravlja Podgorica, zbog katastrofalnih rezultata u borbi sa kovidom-19.

– Obraćanje Dragoslava Jokića iz Mojkovca koji je aktivista i funkcioner jedne od vladajućih partija i po sopstvenoj tvrdnji bliski rođak visokog policijskog starješine, doživio sam kao pritisak na moj rad na polju ljudskih prava i zakonitog djelovanja institucija. Poruke koje mi je uputio su me uznemirile i zabrnule i kod mene izazvale osjećaj straha – rekao je Zeković, pored ostalog, juče u policiji.

Ukazao je i na činjenicu da bez obzira na sve to on nije podnio krivičnu prijavu protiv Jokića, već javno zamolio direktora Uprave policije Zorana Brđanina „da sve branitelje ljudskih prava poštedi opomena, prijetnji i pritisaka od strane rodbine policijskih funkcionera“.

– Ocijenio sam da je korisnije za policijsku organizaciju, kao i za moju dalju sigurnost, da pozovem direktora Uprave policije, vodeći se pozitivnim iskustvom koje imam sa njim, da učini sve što je potrebno kako bi aktivisti za zaštitu ljudskih prava bili zaštićeni – istakao je Zeković i dodao da ga je oglašavanje policije u tom slučaju razočaralo i nije mu ulilo povjerenje.

Plaši se da je reakcija policije „samo predstava za javnost sa unaprijed planiranim ishodom“.

U iskazu je naglasio i da su iz Uprave policije saopštili da se nadležni tužilac već izjasnio da u radnjama Jokića nema krivičnog djela ili prekršaja, a da su ga dan kasnije nazvali iz policije i rekli mu da je tužilac naložio njegovo saslušanje?!

– Suština cijele priče je da direktor Uprave policije treba da pomogne policijskim starješinama da prevaziđu duh palanke iz kojih potiču – rekao je Zeković, objašnjavajući da je potrebno da im se objasni da su kao policijski funkcioneri „podložni primjedbama i kritici demokratske i stručne javnosti“.

Smatra, kako je kazao, da direktor Uprave policije treba da im savjetuje „da svoju svojtu i rodbinu pripreme i na te okolnosti ili da u protivnom ne prihvataju imenovanja i funkcije u policiji“.

Dragoslav Jokić je nosilac liste Ujedinjene Crne Gore na lokalnim izborima u Mojkovcu, a Zekoviću je 14. novembra poručio da ne proziva njegove?!

Napisao je: „Zekoviću koga ti to prozivaš? Kako te nije sramota?“, na što mu je on odgovorio: „Koga to prozivam?“. Jokić je, potom, napisao: „Lično mog brata. Nemoj to da radiš“, a Zeković uzvratio odgovorom: „Ili šta?“. Uslijedio je odgovor: „Ja sam te opomenuo“, uz konstataciju „Moje neće niko prozivati“.

Pobjeda je Upravu policije pitala da li su postupili u ovom slučaju, a odgovorili su nam da su formirali predmet i da je Jokić saslušan u svojstvu građanina.

– Sa spornim porukama koje su upućene od strane ovog lica A. Z. i sa izjavom D. J. upoznat je nadležni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju koji se izjasnio da u radnjama D. J. ne postoje elementi krivičnog djela – odgovorili su oni na naša pitanja.

Interesantno je da nam je dan kasnije stigao odgovor i iz Osnovnog tužilaštva u Bijelom Polju navodeći da „povodom naznačenog, nije podnijeta nijedna krivična prijava protiv navedenog lica, niti je formiran predmet zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno određeno krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

Dalje su objasnili da je dežurni tužilac „dana 16. novembra od strane ovlašćenog policijskog službenika obaviješten o sadržini“ našeg upita.

– Koji ste Vi dostavili Upravi policije – CB Podgorica, a koji je kasnije proslijeđen Upravi policije – OB Mojkovac, kao i obavještenjima prikupljenim od građanina D. J. iz Mojkovca. Nakon toga dežurni tužilac je naložio ovlašćenom policijskom službeniku da se prikupe potrebna obavještenja od lica A. Z. iz Podgorice – saopšteno je Pobjedi iz tužilaštva.

Nakon prikupljanja svih dokaza i obavještenja, kako su istakli, „postupajući tužilac će ocijeniti da li u radnjama nekog lica, a vezano za konkretni događaj ima elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti ili po privatnoj tužbi ili se eventualno radi o prekršaju“.

Zašto je iz policije Pobjedi zvanično saopšteno da je tužilaštvo donijelo odluku da nema elemenata za postupanje u slučaju prijetnji koje je Jokić uputio Zekoviću ostaje nejasno?!

Zeković, međutim, nema dilemu i uvjeren je da je sve ovo „jedna fingirana predstava za javnost“.

– Ne vidim svrhu da se kod već unaprijed donijete i javno predstavljene odluke gubi, kako vrijeme tužioca ili policijskog službenika, tako ni moje, jer je jasno da je sve ovo samo predstava za javnost kod koje treba da se fingira profesionalno i blagovremeno postupanje policije – kazao je on juče za Pobjedu.

Iz Građanske inicijative „21. maj“ u utorak su saopštili da očekuju od direktora Uprave policije da pomogne visokim policijskim starješinama da njihove porodice razumiju ulogu i značaj javnosti.

Građanski aktivisti, novinari i mediji, ali i mnogi javni djelatnici koji imaju kritički odnos prema vlasti u kontinuitetu su žrtve brutalnih prijetnji i govora mržnje podržavalaca parlamentarne većine.

I Savjet preporučio direktoru Uprave policije da edukuje službenike o ulozi javnosti

Savjet za građansku kontrolu rada policije, kako saznajemo, obratio se direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu i preporučio da resor kojim rukovodi „neposredno kontaktira građanina Zekovića, koji je više decenija prepoznat po radu u oblasti zaštite ljudskih prava“.

Preporučili su da iz Uprave policije treba da „iskažu odgovorajuće žaljenje zbog pojedinačnog postupka bliskog rođaka jednog od vodećih policijskih starješina i predstave dalje aktivnosti koje će se preduzeti kako kako bi se pomoglo porodicama visokih policijskih starješina da razumiju ulogu javnosti“.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Korona presjek: Preminula jedna osoba, 548 novooboljelih

Kako je saopšteno, izvršeno je 1.656 analiza.  Oporavljenih je 769,...

Optužnica protiv Podgoričanina zbog napostovanja maloljetnice

Kako se navodi u optužnici L.M. je 15.juna 2022.godine oštećenu M. N., koja je došla da napuni...

Hiljade zaplijenjenih cigareta uništeno u Nikšiću

Kako je ranije saopšteno iz Uprave prihoda i carina, uništenje se sprovodi u...

Ulcinj uskoro dobija moderan stadion

Opština je čelnicima Fudbalskog saveza predstavila lokacije za izgradnju velikog fudbalskog stadiona uz...

Gdje sve neće biti struje u petak

Podgorica           -u terminu od 8:00 do 15:00 sati: Lijeva Rijeka,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare