test

Ukinuta ekološka dozvola za hidroelektranu Foča

Standard

29/04/2024

23:03

Ukinuta je ekološka dozvola za hidroelektranu Foča, saopštila predstavnica je međunarodne organizacije `Bankwatch network`, Nataša Kovačević.

“Ustavni sud BiH je usvojio žalbu NVO Resursni Arhus Centar u BiH i ukinuo presudu Vrhovnog suda RS i osporio rješenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, kojim je investitoru data ekološka dozvola za gradnju HE Foča”, navodi Kovačević na Fejsbuku. 

U obrazloženju žalbe se, dodaje Kovačević, potvrđuje da u postupku obnavljanja ekološke dozvole 2018. godine, investitor nije dostavio u roku potrebna dokumenta, te da je došlo do povrede učešća javnosti, prije svega prekograničnog učešća Crne Gore u postupku odobravanja Studije uticaja HE na životnu sredinu od 11. marta 2013 godine i izdavanja ekološke dozvole.

“Ovim je izdata ekološka dozvola za HE Foča poništena i cijeli proces vraćen na početak, što očekujemo da se desi i za HE Buk Bijela obzirom da su obje ekološke dozvole bile dio istog prekograničnog procesa učešća javnosti u kojem je Crna Gora učestvovala, koji je u postupku za HE Foča ocijenjen kao pravno nedostatan” navodi Kovačević. 

Izvor: rtcg
Izvor (naslovna fotografija):

ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)