Izvor:Pobjeda

Rojters: EU tražila od Njemačke i Francuske da pomognu otplatu crnogorskog duga prema Kini

Crna Gora sa velikim dugom prema Kini pregovara o korišćenju stotina miliona eura jeftinog kredita Evropske unije i priprema se za rasprodaju državne imovine kako bi ublažila svoju finansijsku zavisnost od Pekinga, rekli su visoki zvaničnici Rojtersu.

Crnogorski dug prema Kini u fokusu je rasprave o kineskom uticaju u Evropi i moglo bi zakomplikovati širenje EU na Balkan, rekli su agenciji Rojters zvaničnici EU koji su tražili da ostanu anonimni. Crna Gora je, prema pisanju Rojtersa, kandidat za pridruživanje EU, proces koji zahtijeva ispunjavanje fiskalnih standarda.

Brisel se, prema saznanju Rojtersa, obratio Njemačkoj kreditnoj banci za obnovu (KfV) i Francuskoj razvojnoj agenciji (AFD) – obje su državne razvojne banke – kao i italijanskom državnom zajmodavcu CDP da predvode finansijsku pomoć, rekao je zvaničnik EU Rojtersu.

“Plan je da od njih troje dobijemo ponude, a zatim ih spojimo”, rekao je zvaničnik. “Nadamo se da bi ponuda mogla biti spremna u narednim nedeljama, prije ljeta.”

Ni njemačka banka, ni francuska razvojna agencija nisu željele da komentarišu saznanja Rojtersa.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da je autoput važan za društveno-ekonomski razvoj Crne Gore i da je Peking pridaje veliki značaj razvoju veza sa jadranskom primorskom zemljom od 628.000 ljudi.

Kineska državna banka za uvoz, koja je odobrila 20-godišnji zajam, nije odgovorila na zahtjev Rojtersa za komentar.

Iz Evropske komisie su kazali da će nastaviti da rade sa Crnom Gorom na podršci njenim infrastrukturnim projektima, te da su otvorena za podršku preostalim dionicama projekta autoputa.

-Komisija će nastaviti da podržava Crnu Goru na putu ka članstvu i u tom kontekstu sarađuje sa zemljom u pronalaženju finansijskih rješenja za njene investicione projekte, a takođe osigurava održivost njenog javnog duga – rekla je portparolka Ana Pisonero Rojtersu, ali je odbila da iznese detalje.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je u martu pred evropskim poslanicima rekao da EU treba da pomogne u refinansiranju zajma kako bi spriječila da zemlja bude zavisna od Kine.

Crnogorski ministar finansija Milojko Spajić takođe se pridružio tim javnim naporima, rekavši za Fajnenšl tajms (The Financial Times) 11. aprila da bi pomoć EU zemlji s kineskim zajmom bila “laka pobjeda” za Uniju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

O genocidu bez ali…

Za Antenu M piše Aleksandar Radoman Haška presuda Ratku Mladiću i...

Mihailo: Napad na spomenik koji simbolizuje najveće vrijednosti CG,...

I to nije prvi put da se događa u Nikšiću, istakao je mitropolit CPC, ističući da je...

Marković: Odbijanje kandidature Bjelice čist revanšizam i politički obračun

On je istakao da nova vlast politiku sprovodi i na Univerzitetu Crne Gore suprotno nauci, struci i...

Medojević: Krivokapić prijetnja demokratiji i ustavnom poretku

“Krivokapić se već povezao sa kriminalnim i švercerskim strukturama bivšeg režima i najvjerovatnije počeo da uzima tal...

Bajden i Putin razgovaraju, ali se ne slažu

Znak da s teško narušenim američko-ruskim odnosima opet ide u nabolje, ruski predsjednik je spomenuo već na...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare