Izvor:HRT

Kurti: Na barikadama su isti ljudi koji su pokušali državni udar u Crnoj Gori

Najnovijim napetostima na sjeveru Kosova svjedočimo posljednjih desetak dana, pri čemu se specijalci kosovske policije ne povlače i Srbi ne odustaju od blokade saobraćaja.

Mi još imamo problema sa Srbijom, Kosovo nije problem. Problem je Srbija, pogotovo predsjednik te države koji misli i priča kao 90-ih prošlog stoljeća. Granični prelazi Jarinje i Brnjak u krizi su ne zbog Srba, već zbog predsjednika Srbije.

Kaže da je više od 11 hiljada vozila iz Srbije bez problema uzimalo privremene tablice Republike Kosovo.

Oni su sarađivali s našom policijom i našim institucijama.

Kurti kaže da ljude na barikadama plaća Srbija.

Neki od njih imaju i dosje kriminalnih aktivnosti u prošlosti, imaju ekstremne poglede na politiku i svijet. Neki od njih sudjelovali su i u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori prije pet godina.

Na pitanje smatra li da Aleksandar Vučić želi izazvati međunarodni sukob odgovara da ne može drugačije razmišljati.

Na granicu s Kosovom dovedeš ministra obrane, zajedno s ruskim ambasadorom u Srbiji i s odbrambenim atašeom Ruske Federacije u Beogradu. Isti dan kada su zapalili zgradu u Zubinu Potoku. Također, MiG-29 kruži Kosovom, helikopteri ruske proizvodnje te oklopna vozila… Znači, oni su došli vojnim arsenalom na granice naše države. Naše specijalne snage su tamo, i na Brnjaku i u Jarinju. Nemojmo zaboraviti, oni su dan nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 18. februara 2008. godine spalili granične prijelaze Jarinje i Brnjak, dodaje Kurti.

Dodaje da u Srbiji nema pluralizma.

Imate jednu stranku. Ta stranka je i država. Ta država je i crkva. Ta crkva je i stranka. Nema ondje pluralizma, oni glume demokratiju s izborima.

Izrazio je, tvrdi Kurti, spremnost na razgovor i pregovore.

Čekam da predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen da jasne poruke Srbiji, poslije Kosova je otišla u Beograd, nastavlja posjetu našoj regiji.

Osim što ste premijer Kosova, vi imate dvojno državljanstvo. Vi imate i albansko državljanstvo, nedavno ste glasali na izborima. Negdje ste izjavili da kad bi se održavao referendum na Kosovu, a po Ustavu se ne može održati, Vi biste glasali za spajanje, ujedinjenje Kosova i Albanije. Mislite li da je to moguće?

Mi jesmo dvije države, Kosovo i Albanija, ali nismo dvije nacije. Mi smo jedna nacija. Granica između Kosova i Albanije, mi nikad ne možemo zaboraviti da to nije albanska granica niti kosovska granica. To je jugoslovenska, srpska granica i u tom smislu želimo da Priština i Tirana sarađuju što bliže, da se integrišemo i da pomažemo jedni drugima.

Mislite da će američki vojnici biti povučeni, najviše ih je u jedinicama KFOR-a?

Mislim da se oni neće povući. Kosovo treba biti uključeno u Partnerstvo za mir. Zamislite, od 2006. godine je tu Srbija koja dobija oružje iz Rusije, Bjelorusije i Kine, a nije Kosovo.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Burna sjednica Vlade: Krivokapićev prijedlog podržalo sedam ministara, protiv...

Protiv ove inicijative  bili potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, ministar vanjskih poslova Đorđije...

Ivanka Tramp pozvana da svjedoči u istrazi napada na...

Od Ivanke Tramp je zatraženo da prisustvuje pretresu, koji bi bio održan početkom februara, i pruži informacije...

Podjela vladajućih u Crnoj Gori na premijerove i vicepremijerove

O razrješenju potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića na predlog premijera Krivokapića raspravljaće se 3. februara. Dan kasnije 4....

Bajden: Svaki upad ruskih snaga u Ukrajinu biće smatran...

Bajden je žestoko kritikovan zbog jučerašnje izjave da bi „mali upad“ Rusije u Ukrajinu doveo do ne...

URA: Krivokapiću sada ne smetaju glasovi opozicije, dostojan premijerskog...

Oni su nastavili polemiku sa kabinetom premijera. "Nakon što je optužio za izdaju sve...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare